Ziua comunei

ZIUA COMUNEI BARCANESTI

Cea mai veche atestare documentara a unuia din satele Comunei Barcanesti dateaza de la 25 mai 1532 ( satul Speteni), astfel ca data de 25 mai a devenit ,,Ziua Comunei Barcanesti,, si o sarbatorim in fiecare an in ultima duminica a lunii mai, cea mai apropiata de data de 25 mai deoarece de ,,Sfintii Imparati Constantin si Elena,, pe 21-23 mai se sarbatoreste ziua Municipiului Urziceni si pentru a nu fi suprapuse cele 2 sarbatoriri, comuna Barcanesti sarbatoreste in ultima duminica a lunii mai.

Descoperirea si sarbatorirea ,,Zilei Comunei,, se datoreaza primarului Popa Daniel care pe cand era profesor a descoperit atestarea documentara cea mai veche     ( 25 mai 1532), a publicat-o in anul 2006 in ,,Monografia Comunei Barcanesti,, al carei autor este si a organizat in calitate de director al Scolii Gimnaziale Barcanesti incepand cu anul 2011 sarbatorirea ,,Zilei Comunei,,.

Primele doua editii ( 2011 si 2012 ) Popa Daniel le-a organizat ca director al Scolii Gimnaziale Barcanesti, pe scena de spectacole  construita in curtea scolii.

Urmatoarele editii Popa Daniel le-a organizat in calitate de primar, editia 2015 in curtea Primariei si editiile 2013, 2014, 2016 pe Stadionul Comunal.

La toate editiile au participat echipele de dansuri ale Ansamblului ,, Mugurelul,,. Propriu zis, alaturi de dansatorii noastri, s-a inceput de la un solist si un acordeonist si s-a ajuns la artisti tot mai renumiti.

Astfel , alaturi de membrii Ansamblului de dansuri ,, Mugurelul,,  , de-a lungul timpului au participat artistii:

Editia I din 29 mai 2011 : Constantin Lelea si un acordeonist;

Editia II din  27 mai 2012: Formatia ,,Hoinarii,, din Cosereni;

Editia III din 26 mai 2013: Elena Merisoreanu, Laurentiu Duta, Sanzienele si Formatia „Hoinarii” din Cosereni;

Editia IV din 25 mai 2014: Petrica Matu Stoian, Constantin Enceanu, Matteo, Vali Vijelie, Whats’up, Aurel Moldoveanu, Hangitele, Formatia ,,Modern,, din Manasia;

Editia V din  31 mai 2015: Niculina Stoican, Georgiana Lepadat, Dj Rynno si Sylvia, Brandy, Evelina Constantin, Bogdan de la Ploiesti, Romanitele, Raisa, Kesu, Erick.

Editia VI din 29 mai 2016: Gelu Voicu, Mioara Velicu, Generic, Skizzo Skillz, Autentic, Florin Cristea, Mary Talent.

Prin formarea echipelor de dansuri, prin muzeele amenajate, prin crearea        ,, Zilei comunei,, s_a consolidat un curent de opinie prin care oamenii au devenit intertesati de folclor si de traditii, au asimilat cu drag si incantare tot ce s_a creat pentru ei, si au colaborat participand entuziast la toate actiunile si manifestarile prilejuite de sarbatoarea noastra.

Ziua comunei a devenit un reper, o mare sarbatoare, ocazie cu care oamenii se strang in numar mare, petrec si se bucura impreuna de tot ceea ce li se ofera. Astfel, prin aceasta sarbatoare a noastra, comuna Barcanesti a devenit un reper pentru localitatile din sud_vestul judetului Ialomita si multi oameni din localitatile invecinate, vin sa sarbatoreasca sis a se bucure alaturi de noi.

Suntem mandri ca suntem o localitate veche, ca avem traditii si de la an la an, vom face totul sa ne bucuram solidari pentru comuna noastra. Creste inima in noi cand vedem ca fii ai satului plecati pe alte meleaguri, vin cu drag sa sarbatoreasca alaturi de cei dragi de acasa ,, Ziua comunei Barcanesti,,.

 

Fragmente din ,,Monografia Comunei Barcanesti Ialomita”,  Editura Apollon , 2006 , autor Popa Daniel